Käsin kokattua ruokaa raaka-aineita kunnioittaen

Kruunu Herkku

Mikko Viitanen meni seitsemäntoistavuotiaana opiskelemaan kokiksi ravintola Perhoon Helsingissä. Siitä hetkestä eteenpäin, ruoka on vienyt häntä uralla eteenpäin. Kokemusta on tullut kokkina, laivakokkina Itämerellä ja keittiömestarina ravintoloissa. Muutamassa S-ryhmän hotellissa hän on tehnyt uraa keittiöpäällikkönä toistakymmnetä vuotta ja sitä seurasi loikka ruokateollisuuden pariin sekä myyntitehtäviin. Kruunu Herkun keittiöpäälliköksi Mikko siirtyi, “muutaman vuosikymmenen kokemuksella”.

Mikko Viitanen
Keittiöpäällikkö Mikko Viitasen mielestä vastuullisuutta on se, että laitteista pidetään hyvää huolta.

Raaka-aineita pitää rakastaa

–  Täällä Juvalla Etelä-Savossa meillä on noin 50 kokkia tekemässä kotiruokaa. Raaka-aineet tulevat sovituilta toimittajilta takaovelle ja “keittiö linjan” toisesta päästä valmiit tuotteet lähtevät maailmalle reseptien mukaan tehtyinä, keittiöpäällikkö Mikko Viitanen kuvaa tuotantolinjan sujuvuutta.

–  Olemme pieni perheyritys ja meidän arvoja on tehdä ruuat itse ja käsin. Se tekee meistä myös tuotannollisesti joustavan. Pystymme hyvin huomioimaan markkinan ja asiakkaamme toiveet. Haluamme olla aitoja kumppaneita.

–  Mikon mukaan kysyntä valmisruoan laadukkaille tekijöille ja tuotteille on kasvava. Korona avasi ja vauhditti valmisruoka markkinan kasvua vähittäiskaupassa, eikä hidastumisen merkkejä ole edelleenkään havaittavissa.

Uusia jakeluteitä

Valmisruoka-busineksen yksi suurimpia jakeluteitä on kauppojen ja markettien palvelutiskit. Kuluttajien arjen kiireet ja esimerkiksi palvelutiskiltä haettava lounasruoka toimivat kysynnän ajureina.

– Vaikka taloudessa on uhkakuvia näin talven keskellä, aina tulee kevät ja nälkä, keittiöpäällikkö rauhoittelee.

– Trendi juuri nyt on se, että hyviä raaka-aineita käyttämältä me teemme terveellistä ja astetta parempaa syötävää eli ravintolatasoisia annosruokia, Mikko kertoo alan muutoksista.

–  Valmisruualle on haasteena, sen pitää näyttää hyvältä kylmänä ja kuumana. Ruoan ostamiseen kun vaikuttaa myös ulkonäkö tiskissä tai pakkauksessa.

Tuotannon trendit

Pakkausmuovit ovat nykyään pitkälti kierrätettäviä.

Valmisruokateollisuuden vastuullisuuden lisäksi haasteina on pakkaaminen, tuotemerkinnät ja laadunvalvonta.

–  Tänä päivänä pakkaamiseen käytetyistä muoveista osalla on jo noin 80 prosenttia kierrätettäviä. Myös pinnoitetut kartongit ovat toimialalla aktiivisen tuotekehityksen piirissä. Etiketeissä hyödynnämme myös sertifioituja materiaaleja. Tämä on hyvä suuntaus, Mikko linjaa.

Keittiöpäällikkö Viitasen lista pakkauksen vaativuustasosta on melkoinen: hyvä tuotteen säilyvyys, tuoteturvallisuus, kuljetuksen kestävyys, helppo logistiikka ja sopiva hyllyyn laitettavaksi. 

–  Tuotekehityksessä ruoka arvioidaan kylmänä ja kuumana ja siinä välissä on pakkaus. Säilyvyys on reilun viikon verran. Tehtaalla tuote valmistetaan valmiiksi ja  kuumaksi, jäähdytetään ohjeistuksien mukaan, pakataan ja sen jälkeen kylmäketjun kautta toimitetaan jakelupisteeseen, esimerkiksi marketin palvelutiskille tai valmisruoka hyllyihin, Mikko Viitanen päättää.

Kruunu Herkku valmistaa noin 120 erilaista ruokaa viikossa ja noin 50 tonnia ruokaa lähtee keittiöltä viikon aikana asiakkaille eri puolille Suomea. 

Ennakoiva huolto

Tuotannon laitehankinnoissa Kruunu Herkussa arvioidaan energiatehokkuutta.

– Teemme tällä hetkellä työtä liukuvasti kahdessa vuorossa. Raaka-aineet, sähkö, vedenkulutus, pakkausmateriaalit, tuotantotilojen lämmitys, kylmäketjun hallinta sekä  tuotanto- ja pakkauskoneet ovat kaikki osa Kruunu Herkun valmistus keittiötä, joita seuraamme, Mikko listaa.

– Jotta reseptiikka, aikataulutus ja laadunvalvonta toimivat, teemme jatkuvaa tuotannon suunnittelua ja kehittämistä. Kaikkea mitä teemme mitataan ja tarkastetaan jatkuvan parantamisen periaattein.

“Vastuullisuutta on se, että laitteista pidetään hyvää huolta.”

-Kaksi kertaa vuodessa meillä on laaja pakkauskoneiden vuosihuolto. Silloin LinePack Oy:n huoltotiimi pääsee meidän tiloihin tekemään huoltoa. Laitteet puretaan osiin ja kuluneet osat vaihdetaan. Teemme omatoimisesti jatkuvaa huoltosuunnitelmaa, jotta pysymme sovituissa aikatauluissa, Mikko avaa yhteistyötä laitetoimittajan kanssa.

Keittiöpäällikkö Mikko Viitasen mielestä  vastuullisuutta on se, että laitteista pidetään hyvää huolta.

-Haluamme, että tuotanto toimii ilman häiriöitä. Huollon pitää olla suunniteltua ja ennakoivaa. Työympäristön pitää olla kunnossa.

-Kun on henkilöauton hintaiset uunit, niin kyllä niitä pitää huoltaa hyvin, Mikko linjaa Kruunu Herkun toimintamallia.

Kruunu Herkku
Kruunu Herkussa ruokaa kokataan ja pakataan liukuvasti kahdessa vuorossa.

Kruunu Herkun Vastuullisuus

“Parannamme energiatehokkuuttamme, vaikutamme toiminnassamme ja tuotteissamme syntyvien pakkausmateriaalien fiksuilla valinnoilla mahdollisimman vähän ympäristöömme ja kuljemme kohti vähähiilisempää toimintaa. Arvioimme toimintamme vastuullisuutta niin sanotussa Pellolta pöytään –arvoketjussa, joka pitää sisällään koko kumppaniverkostomme, oman toimintamme ja tuotteiden turvallisuuden sekä vastuullisuuden aina kuluttajille saakka”.

LinePackilla ymmärretään, että laatu syntyy jokaisen työntekijän päivittäisessä toiminnassa ja laatua tekevät kaikki yhdessä...
Kemvit on suomalainen perheyhtiö, joka on erikoistunut puhdistusaineiden valmistukseen lähinnä ammattikäyttöön...
Lihajaloste osti vuonna 2021 Edun Herkun liiketoiminnan. Kaupan myötä yrityksen tarjonta laajeni makkaroiden lisäksi myös...
Mikko Viitanen meni seitsemäntoistavuotiaana opiskelemaan kokiksi ravintola Perhoon Helsingissä...
Elintarviketeollisuusmessut syyskuussa 2022 tarjosivat uusimman tiedon...
LinePack Oy on tehnyt sopimuksen ARCA-etiketöintilaitteiden ja -linjastojen jälleenmyynnistä Suomeen...