Lihajaloste osti vuonna 2021 Edun Herkun liiketoiminnan. Kaupan myötä yrityksen tarjonta laajeni makkaroiden lisäksi myös kotiruokaan. Maukkaita kotiruokia valmistetaan palvelulinjastoihin, kauppoihin ja palvelutiskeille.
“Olemme joustavia ja teemme töitä yhdessä.”
– Toimimme Suomen “Makkarapääkaupungissa” Tampereella. Täällä on selkeä makkaraan perustuva elintarvikekeskittymä. Tampereen lihajalosteen lisäksi täältä löytyy muun muassa Wigren ja Tapola. Meidän yrityksessä on tällä hetkellä 25 työntekijää ja tavoittelemme noin 5 miljoonan liikevaihtoa. Töitä tehdään yhdessä. Toimitaan joustavasti ja kaikki ollaan Niemisen perhettä, Jarko kuvailee yrityksen kulttuuria.
– Me ollaan täällä tehtaalla läsnä koko ajan. Olen mukana myös tuotannossa. Meillä toimaria voi vetää hihasta, jos on juteltavaa. Ja on käynyt niinkin, että toimari on vedetty pois tuotantolinjalta, Jarko tunnustaa.
Liiketoimintakaupan jälkeen Jarko meni Edun Herkun uudelle kaalikäärylelinjalle töihin.
– Teen itse mielelläni töitä myös tuotannossa. Samalla, kun opin lisää meidän tuotteista, saan palautetta ja voin miettiä työprosessien kehittämistä, toimitusjohtaja Nieminen kertoo.
Jarkon mennessä harjoittelemaan kaalikääryleen tekoa, kävi nopeasti ilmi, että kaalikääryleen käärintä on taitolaji. Yhteisestä sopimuksesta kääryleiden parissa häärinyt toimari ohjattiin linjastolla annetun työnäytteen perusteella muihin tehtäviin.
– Minä olin linjan tukko – se kävi nopeasti selville, Jarko nauraa makeasti.
Linjaston uudistamisen tarkoitus oli parantaa työnkulkua. Samalla toiveena oli henkilöresurssien parempi kohdistaminen. LinePack auttoi uudistuksessa.
– LinePackin tiedot elintarvikelinjastojen rakentamisesta oli ensiarvoisen tärkeitä. Heidän myötään linjasto saatiin järkeväksi. Aiemmin kaalikäärylepäivänä linjalla työskenteli kahdeksan henkilöä. Uudistuksen jälkeen selvittiin neljällä, Jarko Nieminen kiittelee.
Asiakasta kohti
Valmisruokatehtaan hankinta oli strateginen investointi. Makkaran menekki muuttuu uusien sukupolvien ruokailukulttuurin mukana. Valmisruoka on koko ajan kasvava markkina.
– Kuluttajien talous on tiukalla, joten järkevänhintaiselle ja hyvälle kotiruualle on kysyntää. Olemme satsanneet reseptien kehittämiseen. Osallistumme messuille ja tapahtumiin, lähetämme ja maistatamme valmisruokia ja makkaroita. Palautteen perusteella olemme kokoajan valmiit kehittämään reseptejä, Nieminen linjaa.
– Markkinoilla on mentävä asiakasta kohti ja kuunneltava tarkkaan, mistä he pitävät, mikä maistuu ja mitä ollaan valmiit maksamaan. Kasvua kiihdyttää markettien palvelulinjastot, joissa on viime vuosina ollut hyvä kuhina, Jarko pohtii yrityksen tulevaisuutta.
Mitä tänään syötäisiin?
Jarkolla on vastaus valmiina: Perunamuusi ja nakkikastike, lasagne ja kaalikääryleet.
– Nämä ovat aina varmamenekkisiä tuotteita. Erityisesti lasagne on kouluruokailun “suosituimmat ruuat” -listalla. Ainakin Pirkkalassa, tamperelainen ruokatehtailija tietää.
Mikä on Jarkon oma lempiruoka?
– Nakit ja kaalikääryleet, vastaa Jarko epäröimättä.
Tehtaan lasagne-tuotanto automatisoitiin yhdessä LinePackin kanssa. Aikaisemmin annostelu tehtiin kauhalla eli työ oli aika fyysistä rutiinia. Nyt annostelun tekee annosteluautomaatti.
Kaikki tapahtuu automaattisesti: rasia nostetaan linjalle ja kastike annostellaan. Tämän jälkeen rasia etenee linjalla seuraavaan vaiheeseen: paistamiseen. Sen jälkeen on vuorossa rasiapakkauskone ja lopuksi työn viimeistelee hinnoitteleva linjavaaka.
– Varsin pieni tuotantolinja, mutta tehosti valmisruokatuotantoa merkittävästi. Nyt pystymme hyödyntämään linjastoa sesonkiaikoina, esimerkiksi joululaatikkojen tekemisessä. Nämä ovat niitä ratkaisuja, joilla helpotetaan arjen työtä, Jarko kuvaa uusien linjastojen positiivisia vaikutuksia.
Yhteistyöllä kasvuun
Yhteistyöhön Linepackin kanssa Jarko Nieminen on hyvin tyytyväinen.
– Parasta on, kun saa kehitysidean ja voi soittaa LinePackin porukoille, että tulkaa kattoo. Siinä päästään varsin nopeasti eteenpäin koneen käytön suunnitteluun. Kaikki mikä tehostaa toimintaa on hyvästä, sanoo toimitusjohtaja.
Myös LinePack Oy:n toimitusjohtaja Sami Mäenpää arvostaa Lihajalosteen kanssa tehtävää yhteistyötä.
– On tärkeää, että olemme mukana jo ideointivaiheessa. Pienetkin kehitysideat voivat kasvaa pakkauslinjastoiksi, annosteluun, laadunvalvontaan tai merkintään. Yhteinen tavoite on löytää kustannustehokas ratkaisu, joka skaalautuu mahdollisimman monen tuotteen valmistukseen.
– Meillä on usein paljon opittavaa asiakkailta. Heillä on paras näkemys tuotteesta sekä sen käyttäytymisestä ja meillä on näkemys laitteista, joilla tuotantoa loppupäätä voi tehostaa. Se on skaalautuvan ratkaisun ja budjetoinnin perusta, Sami Mäenpää toteaa.
Ps. Jos haluat nähdä Tampereen Lihajalosteen yllättävästä näkökulmasta,
niin katso: sikakauppa.fi